Alias


Antal spelare: minst 2 lag om 2 spelare.
Ålder: från 12 år.
Utgivare: Tactic
Speltid: ca 30 min per omgång.
Kategori: familjespel
Liknande spel: Alias party, Rappakalja
Innehåller: 400st ordkort, 6 spelpjäser, timglas, spelplan och regler.
Betyg; 5 av 5
Recension: Mycket roligt och underhållande. Skratten blir många och man kan med lätthet spela flera omgångar.

Beskrivning:

Alias går ut på att så snabbt som möjligt förklara ett ord en eller fras för sin partner. Man kan göra detta med hjälp av synonymer, motsatser eller förklaringar. Men man får aldrig säga själva ordet eller delar av ordet eller frasen man ska förklara.

Man spelar alltså om lag om 2 spelare. Målet är att ta sig snabbast genom spelplanen och in i mål. Först i mål vinner. Under resans gång slår man tärningen och hamnar på rutor med siffror på. Varje gång man har slagit tärningen dra man ett kort från högen och ska förklara ordet med samma nummer som siffran i rutan man står på. Sen gäller det bara att försöka förklara ordet eller frasen så snabbt för din partner. När ett ord är klart drar man ett nytt kort och håller på så tills sanden runnit klart i timglaset.

När tiden är ute räknar man hur många ord man hann förklara korrekt och flyttar sin pjås framåt antal steg som motsvarar antal rätt man hade. Turen går sen över till nästa lag. Har man råkat säga en del av ordet som ska förklaras eller på annat sätt fuskat får man minuspoäng för just det ordet, men man får ändå fortsätta med nästa ord.

Spelet passar de allra flesta, men ett stort ordförråd, snabb tankeförmåga och ett stort lugn är att föredra. De flesta orden eller fraserna som dyker känner man igen men är inte för den delen alltid så enkla att förklara.


Inga kommentarer

Inlägg
»
S
I
D
E
B
A
R
«